Saturday, January 21, 2017

Two-Day Irish Genealogy Workshop and Streaming Webinar - Main Library - March 15th and 16th

We are excited to announce our participation in a two-day webinar presented by The Fountaindale District and the Plainfield Public Library District. The webinar will feature speakers from the Ulster Historical Foundation on Wednesday,March 15 and Thursday, March 16, 2017. We have reserved the Huenefeld Tower Room at the Main Library as well as one of the adjoining meeting rooms and kitchen so that participants will be able to spend the day in a relaxing atmosphere. Because we use Eastern Standard Time and the library hosting the webinars is in the Central Time Zone, sessions will be scheduled from 10:30 AM to 5:30 PM each day. Participants should feel free to come and go as desired as well as watch the webinars from home. Here is the schedule. (Note: All times have been converted to EST from the original website posting).


Irish Genealogy – Resources for Success! irelandPublic Library (Wednesday, March 15 10:30 am to 6 p.m.)
Morning Session
010:30 a.m.  Introduction to Irish and Scots-Irish Family History Research
(1 hr)
11:30 a.m.   Irish Education and School Records (30 mins)
12 p.m.  BREAK (30 mins)
12:30 p.m.   Introduction to archives in Ireland (45 mins)
Afternoon
1:00 p.m.  LUNCH
2:30 p.m. Sources available for Irish research by county (1 hr)
3:30 p.m. Gravestone inscriptions and newspapers as sources for Irish research (45 mins)
4:15 p.m. BREAK
4:30 p.m. Using the Registry of Deeds, with a short introduction to Irish wills (55 mins)
5:30 p.m. Q&A and solving brick walls
Famine Era Records and Emigration imrs(Thursday, March 16 10:30 am to 5:30 p.m.)
Morning Session
10:30 a.m.  The Great Famine in Ireland, 1845–51: A brief historical overview (1 hr)
11:30 a.m.   BREAK
11:50 a.m.   Emigration from Ireland to North America: An Overview (1 hr)
12:50 p.m.   The Great Famine in Ireland: Sources for Research Part 1 (45 mins)
Afternoon Session
1:45 p.m.   LUNCH
3:00 p.m.   The Great Famine in Ireland: Sources for Research Part 2 (45 mins)
3:45 p.m.   Emigration from Ireland to North America: Strategies for Researching Emigrant Ancestors (1 hr)
4:45 p.m.   BREAK
5:00 p.m.  Q&A and Solving Brick Walls
Online Webinar Available!
Can’t attend the presentation in person? No problem! Both programs will be available for free as a streaming webinar on YouTube!  Free reminder event and registration for the webinar is available on our site.
Streaming participants, please make a donation to the Ulster Historical Foundation to support their genealogical projects and programming.  The donation site is powered by PayPal, and you have the ability to donate without creating an account by checking out as a ‘guest’. If you are a member of HCGS, a donation from the society will be made in lieu of individual donations.

Credit: Fountaindale Library and Genealogy Website

Submitted by Kathy Reed
Program Director

No comments:

Post a Comment

Comments on this blog are deeply appreciated and encouraged.